Cuma, 23 Ocak 2015 14:04

KAYSERİDE GÖRÜLEN ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASI VE KARAR SONRASINDA MESLEKTAŞLARIMIZIN MARUZ KALDIĞI BİBER GAZLI MÜDAHALE VE YAŞANANLARA KARŞI BASIN AÇIKLAMASI

Kayseri’de adalet ve vicdanlar bir kez daha yara almıştır.

Bilindiği üzere 2013 yılı Haziran ayında “Gezi Parkı”nda başlayan ve yurdun dört bir tarafına yayılarak aylarca süren ve toplumun her kesiminden milyonlarca insanın katıldığı demokratik hak ve talepleri dile getiren barışçıl gösterilen yaşandı ülkemizde. Ve bu gösteriler sırasında onlarca insanımız yaralandı, sakat kaldı, gözlerini kaybetti ve öldürüldü.

Öldürülenlerden biriydi Ali İsmail Korkmaz…Eskişehir’de henüz 19 yaşında bir üniversite öğrencisiydi. Ve sokak aralarında polisler ve onlarla birlikte hareket eden vatandaşlarca canavarca dövüldü. Hepimiz vicdanlarımız acıyarak izledik o görüntüleri, “Vurmayın Öldüm” demesine aldırmadan tekmelerle, coplarla, sopalarla dövüldüğünü gözlerimizle gördük… Kimimiz gözyaşlarıyla, kimimiz yutkunarak izledik o anları…Öldüğünü öğrendiğimiz gün sadece Ali İsmail’in evine değil hepimizin evine ateş düştü…Tıpkı polis şiddetiyle öldürülen diğer canlarımız gibi Ali İsmail de hepimizin kardeşi, hepimizin evladıydı artık…Ve düne kadar; dişlerimizi sıkarak ve yargıya inanarak sükunetle bekledik faillerin cezalandırılmasını ve adaletin tecelli etmesini.

Ancak önceki gün Kayseri’de verilen kararla hem vicdanlarımız hem adalete olan inancımız bir kez daha yara aldı. Sanıklara verilen cezaları okuduk öğrendik. Hukukun sanıklar lehine nasıl dolanıldığını ve Ali İsmail’i 8 kişi birlikte odunlarla dövenlerin, “vurmayın öldüm” dediği halde kafasına tekme atanlar lehine “iyi hal” indirimleri uygulandığını gördük. Yerde kendinden geçmiş şekilde yatan Ali İsmail’in hayati organlarına defalarca vurmanın “kasten öldürme” olmadığını ancak “yaralama” olarak değerlendirildiğini utanarak duyduk.  Bu kararı hukuken ve vicdanen kabul etmek mümkün değildir. Kararın kesinleşmesi halinde en geç 4-5 yıl sonra Ali İsmail’i katledenlerin tamamı yeniden aramıza katılacaktır. Göstermelik verilen bu cezalar ne acılı aileyi, ne avukatları, ne de toplumu tatmin edebilmiştir. Bunca zamandır sessizce ve sukunet içerisinde yargılamayı bekleyen, acılarının bir nebze olsa hafiflemesini isteyen ve “adalete inatla ve ısrarla güvenen ve güvenmek isteyen” halkımız bir kez daha hayal kırıklığına uğramıştır. Ve üzülerek görüyoruz ki; Yargı, çok önemli bir fırsatı değerlendirmemiş, değerlendirememiş, değerlendirmek istememiştir, verdiği bu kararla adaletten, hukuktan, vicdanlardan taraf olmak yerine, güçlüden hukuksuzluktan suçludan yana olmuştur. Adalete olan güvene son tekmeyi bu mahkeme vurmuştur.

Kayseri’de yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki, Artık bu ülkede hukuk üstünlüğü değil üstünlerin hukuku egemendir. Ali İsmail’i döverek öldürenlerin polis ve esnaf olduğu, Gezi sürecinde polislerin kahraman ilan edildiği ve tam da geçen celsenin olduğu gün “esnaflar aynı zamanda polistir alperendir savcıdır hakimdir” şeklinde yapılan açıklamanın mesaj olarak gereken yerlere gittiği anlaşılmış ve hukuk garabeti olan bu karar “adalet” diye önümüze sürülmüştür. Bu anlamda yapılan yargılamanın adil olmadığı, mahkemelerin ve hakimlerin bağımsız olmadığı açıkça ve bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kendisinden sadece “adil bir karar” vermesi beklenen ancak Bağımsız davranamayan ve verdiği karara kendisi dahi inanmayan mahkeme heyetinin, kararını açıkladığı anda kürsü altından çıkardıkları şemsiyelerin altına sığınarak salondan kaçmaları bunun en güzel göstergesi ve kabulüdür. Beraat eden polislerin salondan çıkarken, acılı aile ve yakınlarına dönerek gülmesi, salonda görevli bulunan polislerin, sanığın bu hareketine engel olmak yerine, bu davranışa tepki gösteren aile ve yakınlarına karşı coplarını çekmeye çalışmaları “mahkemelerin ve polislerin” taraflı olduklarını ve kime hizmet ettiklerini açıkça ortaya koymaktadır.

Duruşma salonunda yaşanan bu rezaletlerin yanında Adliye önünde yaşananları da kabul etmek mümkün değildir. Basın açıklaması sırasında Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin ve avukatlarının, davaya müdahil olan onlarca Baro Başkanıyla birlikte Aydın Barosu Yönetim Kurulu üyesi meslektaşlarımızın da bulunduğu kalabalığın üzerine gaz fişeklerinin atılması, gazdan kaçan ve adliyeye sığınmak isteyen avukatların üzerlerinde cübbeleri olduğu halde adliye kapıları kilitlenilerek içeri alınmaması ve bu esnada adliye içerisinde polislerin bu durumu gördükleri halde kapıyı açmadan sadece seyirci kalmaları, ne görevle ne de insanlıkla bağdaşmaktadır. Bunu izah edebilecek tek kelime ancak DÜŞMANLIK olabilir.

Üzülerek belirtiyoruz ki bu olaylar esnasında Aydın Barosu Yönetim Kurulu Üyesi 3 meslektaşımız da atılan gazlardan ciddi şekilde etkilenmişler ve Av. Evrim Çetin maruz kaldığı gaz nedeniyle dün fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştır.

Kısacası Kayseri Adliyesinden adalet haberleri bekleyen, vicdanlarının rahatlamasını acılarının bir nebze olsun hafiflemesini isteyen halkımıza duruşma salonunda hukuk şiddeti, adliye önünde ise polis şiddeti uygulanmıştır.

Yaşanan tüm bu rezillikler açıkça göstermiştir ki artık bu ülkede emniyet ve yargı, halka ve adalete hizmet eden kurumlar değil siyasi iktidarın emir ve baskısı altındaki temizlik aracı haline gelmişlerdir. Yargının düşmüş olduğu bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir.

Aydın Barosu olarak öncelikle verilen adaletsiz kararın değişmesi ve adaletin tecelli etmesi için bugüne kadar tüm aşamalarda takipçisi olduğumuz bu davanın bundan sonra da takipçisi olacağımızı, duruşma sonrasında yaşanan hukuksuzluk ve uygulanan şiddetle ilgili olarak tüm yasal yollara başvurarak süreci sonuna kadar takip edeceğimizi ve son olarak da ülkede her geçen gün artan adaletsizlik hukuksuzluk eşitsizlik ve şiddete karşı her zaman olduğu gibi bundan sonra da dimdik duracağımızı duyuruyoruz.

Ali İsmail’e son tekmeyi hakimlerin atmasına izin vermeyeceğiz.

AYDIN BAROSU YÖNETİM KURULU ADINA

AYDIN BAROSU BAŞKANI