TBB-İZBUL- UDF İçerik Arama Motoru

İŞLETİM SİSTEMİNİZE GÖRE AŞAĞIDAN SEÇEREK BİLGİSAYARINIZA YÜKLEYİNİZ.

TBB-İzbul Programı 64 Bit Windows, 32 Bit Windows ve Mac işletim sistemli Bilgisayarlarda çalışmaktadır.


Windows – 32 Bit


Windows – 64 Bit


Mac – 64 Bit

TBB- İZBUL VERSİYON 1.0 YARDIM

TBB İzBul programı; Windows ve Mac işletim sistemlerinin, Uyap Doküman Editöründe oluşturulan UDF uzantılı dosyaların içeriğinde arama yapamaması nedeniyle geliştirilmiştir.1. WİNDOWS KURULUM:

Programı indirdikten sonra Bilgisayarınıza kurulması için dosyayı çift tıklayınız. Program otomatik olarak bilgisayarınızın C diskine kurulur. Kurulum sırasında “Windows kişisel bilgisayarınızı korudu” uyarısı çıkarsa “EK BİLGİ”yi ardından “ÇALIŞTIR” uyarısını tıklayarak kurulumu devam ettirebilirsiniz.

2.MAC KURULUM:

a. İndirilen sıkıştırılmış dosyayı açmak için çift tıklayınız.

b. Mac’inizdeki Finder’da  , açmak istediğiniz uygulamayı bulun. Bunu yapmak için Launchpad’i kullanmayın. Launchpad, sağ tık menüsüne erişmenize izin vermez.

c. Kurulum için command/kontrol tuşunu basılı tutarak uygulama simgesini sağ tıklayın, açılan menüden Aç’ı seçin, Aç’ı tıklayın.

d. İşletim sistemi macOS, “TBB – izBul” uygulamasının geliştiricisini doğrulayamıyor. Onu açmak istediğinizden emin misiniz? uyarısı verdiğinde “Aç” butonuna tıklayın. Program bilgisayarınıza kurulacaktır.

Uygulama, güvenlik ayarlarınıza bir istisna olarak kaydedilir ve ileride bu uygulamayı kayıtlı herhangi bir uygulama gibi çift tıklayarak açabilirsiniz.

3.DİZİNE KLASÖR EKLEME:

TBB İzBul programı, arama dizinine eklediğiniz klasörler içerisinde arama yapmaktadır. Programdan beklenen faydanın sağlanması için dilekçelerinizin bulunduğu tüm disk ya da klasörleri dizine eklemelisiniz. TBB İzBul programı, kurulumdan sonra varsayılan olarak bilgisayarınızdaki Masaüstü (desktop) klasörünüzü arama dizinine ekler. Dilekçelerinizin bulunduğu başka disk ya da klasörleri ayarlar bölümünden seçerek dizine ekleyebilirsiniz.

Program kurulduktan sonra, ana ekranında yer alan “ayarlar” butonu tıklanır, açılan pencerenin üst kısmında yer alan + işareti tıklanır ve arama yapılmak istenen klasör seçilerek programa eklenir.

Kök klasörün eklenmesi yeterli olup program, kök klasör içerisindeki tüm alt klasör ve belgeler dizine otomatik olarak eklemektedir.

Klasör ekleme işlemi tamamlandıktan sonra program tüm eklenen klasörleri tarayarak dizin oluşturur. “Tarama Durumu : Bitti” ve “İşlenmeyi bekleyen UDF sayısı:0” uyarısı görününceye kadar tarama ve dizine alma işlemi devam eder. Bu işlem bitene kadar arama işlemi yapmayınız. “İşlenmeyi bekleyen UDF sayısı:0” veya “Tarama Durumu : Bitti” uyarısı görüntülendiğinde programı kullanmaya başlayabilirsiniz.

4.HIZLI ARAMA KISAYOL TUŞU ATAMA

Programın varsayılan hızlı arama kısayol tuşu “F3” dir. Klavyenizde F3 tuşuna bastığınızda arama penceresi aktif olarak çalışmaya başlar. Ayarlar kısmında F3 tuşu yerine dilediğiniz tuşu ya da tuş kombinasyonunu hızlı arama kısayol tuşu olarak atayabilirsiniz.

Hızlı Arama Penceresini otomatik olarak gizlemeyi açık ya da kapalı konuma getirebilirsiniz.

5.AÇILIŞTA OTOMATİK BAŞLATMA

Programın bilgisayarınızın açılışında otomatik olarak başlamasını açık ya da kapalı konuma getirebilirsiniz. Açık konuma getirdiğinizde bilgisayarınızı her açtığınızda program arka planda aktif olarak çalışır. F3 tuşu ile dilediğiniz zaman arama penceresini masaüstüne getirip kullanabilirsiniz. Program arka planda çalıştığından masaüstünde oluşan kısayol ikonunu tıklamayınız. F3 tuşu ile ya da görev çubuğunda bulunan bildirim alanındaki ikonu tıklayarak arama penceresini aktif edebilirsiniz.

Not: Programın “açılışta otomatik olarak başlama” seçeneğini KAPALI hale getirirseniz, bilgisayarınız her açıldığında eklediğiniz klasör ve alt dizinde bulunan belgeleri tekrar tarar. Bu nedenle lütfen programı açılışta otomatik olarak başlayacak şekilde ayarlayınız.

6.DİZİN SİLME

Sıfırla ve Çıkış yap butonuna tıkladığınızda program oluşturduğu dizini siler. Bu işlemin geri dönüşü yoktur. Programı tekrar kullanabilmek için yeniden klasör ekleyerek dizin oluşturmanız gerekir.

7.PROGRAMI KULLANMA

a. Kelime- Kelimeler arama

Programın arama penceresine bulmak istediğiniz kelime ya da kelimeleri yazdığınızda tarama işlemi başlar. Arama penceresine “kira tespit” yazdığınızda içeriğinde “kira tespit” kelimeleri geçen bütün UDF belgeleri listeler.  Program, hızlı ve verimli çalışabilmesi için sadece UDF uzantılı belgelerin içeriğinde arama yapmak üzere geliştirilmiştir. UDF dışındaki belgelerin sadece dosya adında arama yapar, içeriğinde arama yapmaz. Örneğin “kira tespit” yazıp arama yaptırdığınızda bilgisayarınızda içinde “kira tespit” kelimeleri geçen tüm UDF belgeler ile dosya adında “kira tespit” kelimeleri geçen docx., pdf uzantılı belgeler listelenir. (kira tespit.docx gibi)

b. * işareti ile arama

Arama penceresinde * işaretini kullanarak arama seçeneklerinizi artırabilirsiniz. Örneğin arama penceresine “tür* birliği” yazarsanız içerisinde “Türkiye Barolar Birliği”, “Türkiye Bankalar Birliği” kelimeleri geçen tüm belgeleri listeler.

TBB BİLİŞİM KOMİSYONU