Baromuz Çocuk Hakları Komisyonu tarafından Baro Başkanlık odasında “11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ”  nedeni ile basın açıklaması yapmıştır.

Basına ve Kamuoyuna

Bu yıl, Dünya Kız Çocukları Günü’nün 12. Yılını kutluyoruz. Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 10 Aralık 2011 tarihli toplantısında 11 Ekim, “ Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edilmiştir.

Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarına karşı cinsiyet temelli ayrımcılığın önlenmesi ve kız çocuklarından eşit ve tam olarak yararlanması amacıyla ilan edilmiş olup bu kapsamda da her yıl 11 Ekim’de tüm dünya ülkelerinin dikkati kız çocuklarının sorunlarına çekilmeye çalışılmaktadır.

Biz de Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak bugünün öneminin farkında olup bu kapsamda Dünya Kız Çocukları Gününe dikkat çekmek ve sadece bugün değil, her gün kız çocuklarına karşı yönelen eşitsizliğin azalarak bitmesi için mücadele edeceğimizi bildiriyoruz.

*Ülkemizde yaygın olarak görülen “çocuk yaşta evlendirme adıyla ve anneliğin kutsallaştırılması ile yapılan cinsel istismarların” derhal önlenmesini,

* Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın belirgin şekilde görüldüğü eğitim sisteminde laik ve bilimsel temele dayalı müfredatlar düzenlenmesini,

*Cinsiyet ayrımcılıklarını yerleştirecek bilgilerin müfredattan ve tüm okul kitaplarından çıkarılmasını,

*Kız çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunmasını

*Mülteci kız çocuklarının haklarının korunmasını talep ediyoruz.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü kız çocukları için kutlanacak bir gün değil, eşitsizlikle mücadele günüdür. Bu nedenle sürekli ve kararlı bir politika ile kız çocuklarına yönelik ayrımcılık, ihmal ve istismarın ortadan kaldırılması için etkin mücadele yöntemleri oluşturulmalı, kız çocuklarının eğitim haklarını ve sosyal hayata aktif katılımlarını destekleyerek toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır. Bu doğrultuda günlük hayata kullanılan dilden ev içi emeğin paylaşımına, eğitimine erişimden çocukların hayatını etkileyen her türlü kalıp yargıya, dijital platformdaki güvenliğin kız çocukları üzerindeki özgü etkilerine kadar her alanda eşitsizlikle mücadele edilmelidir.

Aydın Barosu olarak bugün bir kez daha başta günümüzde hedef alınan kız çocukları olmak üzere, herkesi çocukların haklarını ihlal eden her türlü tutum, eylem, karar ve politikanın karşısında durmaya ve etkin müdahaleye çağırıyoruz. Aydın Barosu bu süreçte Çocuk Hakları Komisyonu aracılığıyla yaptığı tüm faaliyetlerle çocuk haklarının korunmasına ve geliştirilmesine destek olmaya, çocukların güçlendirilmesine katkı sunmaya, ihmal ve istismarla mücadele etmeye devam edecektir. Tüm bu gerekçelerle tüm kız çocuklarının Çocuk Hakları Sözleşmesi ile korunan haklarından eşit ve tam olarak yararlanmaları için kararlı bir devlet politikası uygulanması bekliyoruz. Kız çocuklarına verilecek destek, onların ayrımcılığına, istismara, şiddete uğramalarına engel olacak ve insan haklarına erişimlerine katkı sağlayacaktır. 11/10/2023

AYDIN BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

İlk yorum yapan olun